De 4 principes van leiderschap

4 principes van leiderschap

Managers zijn de generaals in het bedrijfsleven. In het bedrijfsleven en mede gedreven door de belangen van aandeelhouders gaat voornamelijk om winnen en verliezen.

Een verdienmodel gebaseerd op een gezonde strategie

Natuurlijk gaat het ook om duurzaamheid en sustainability, echter zonder gezond verdienmodel gebaseerd op een gezonde strategie is elke onderneming verloren en gedoemd om van het strijdtoneel te verdwijnen.

En hier is tegelijkertijd de crux:

  • Er is een verdienmodel
  • Er is een markt
  • Er zijn rituelen en gebruiken
  • Er zijn processen en bepaalde denkwijzen
  • Er zijn doelen

Een heldere visie bij een onzekere missie

En juist op basis van die doelen stuur je je manschappen aan op basis van een visie, een beeld hoe je de markt ziet en weet je soms op basis van de informatie die je ter beschikking staat dat je je manschappen op een onzekere missie stuurt.

D-day 6 juni 1944. Een enorme troepenmacht, een beeld van de verdediging in Frankrijk in Normandië, geen compleet beeld, een buitengewoon hoge mate van complexiteit waar ondanks alle risico-analyses van alles fout kan gaan daarbij je er alles aan hebt gedaan om de geïdentificeerde risico’s te mitigeren. En je geeft als leider de opdracht, wetende dat je (wellicht) slaagt maar dat dit ten koste gaat van offers.

Waarom zijn medewerkers gemotiveerd?

Waarom doen je mensen dit? Wat maakt dat zij zo gemotiveerd zijn om alles wat ze hebben (in het bedrijfsleven, hun tijd, hun intellect, hun gevoel, hun inzet en commitment) vrijwillig te geven aan de missie waar jij ze op uitstuurt? Dit vergt leiderschap!

Door ze te motiveren. Door ze aligned te krijgen en te houden op de doelen die er zijn. Als leider heb jij 4 basis principes en als je die kunt leven en naleven zullen je mensen alles geven aan de organisatie en dus ook aan jou:

  1. Verlang meer van jezelf dan anderen ooit van jou zouden verwachten
    Stuur je je mensen op een missie? Jij staat vooraan en doet er alles aan om de missie tot een succes te brengen.
  2. Je verlangt meer van je mensen dan anderen zouden durven
    Dus je stuurt ze ook op een onzekere missie en ondersteunt ze daar dagelijks en actief bij)
  3. Je behoedt je mensen voor angst
    Je geeft ze alle mogelijke tools en ondersteuning om succesvol te kunnen zijn, geeft ze de opleidingen, de materialen, de training de ondersteuning.
  4. Je weet meer van je mensen en geeft oprecht om ze
    Je bent betrokken, congruent, meelevend, en staat vooraan in de loopgraven om je mensen te helpen om de gevaren op te lossen en op te vangen.

Jij bent de generaal, jij als generaal bent bij je mensen in het landingsvaartuig en ervaart en doorleeft wat je mensen doorleven om ze te leiden en het voorbeeld te laten zijn zonder angst wetende dat jullie alleen op die manier de missie kunnen laten slagen.