Samenwerking tussen Millenials, Generatie Z en Generatie Alpha

organisatie met verschillende generaties

Samenwerking tussen Generatie Y, Generatie Z en Generatie Alpha, een conflict of een kans?

Die jeugd van tegenwoordig….In onze tijd was alles anders.

Wij stammen nog uit de niet lullen maar poetsen mentaliteit.

De jeugd weet niet wat werken is….

Heb jij een van deze dingen al eens zuchtend uitgeroepen?  Waarschijnlijk ben jij dan een plichtsgetrouwe 40’er of 50’er die denkt te weten wat werken is.

Daar tegenover staan de nieuwe generaties, Millennials (Y), generatie Z en de up-coming Alpha’s

(2010 – 2025). Opgegroeid in welvaart,  digital natives en curling parents die de hele weg schoonpoetsen voor hun kroost. De wereld ligt letterlijk aan hun voeten.

Van kansloos naar nieuwe kansen

Die generatie die zijn opgegroeid in de jaren ’80 in een tijd van economische crisis werden bestempeld als de kansloze generatie. Daarbij hebben velen van ons ouders die de oorlog wel of de jaren net erna hebben meegemaakt. Werken om te overleven dus. Welvaart opbouwen. Niet verwonderlijk dat er in deze leeftijdscategorie veel commitment en plichtsbesef is om je taken en verantwoording tot een goed einde te brengen. De keerzijde was immers zo duidelijk.

Gewoontes en patronen

Tegelijkertijd heeft deze generatie en dit is mede ingegeven door niet alleen plichtsbesef maar ook gewoonte-gedrag zich te lang laten leiden door patronen (‘s morgens en ‘s avonds in de file) nog niet weten of begrijpen wat de nieuwe technologie kan betekenen of de angst voor de nieuwe technologie voor het eigen voortbestaan en positie.

Wat kunnen zij leren nieuwe generatie (geboren vanaf 1980)?

  • Zien en te ervaren dat er zoveel vrijblijvendheid is en er meer wordt gevoeld op basis van ervaringen en kennis die men wil opdoen in plaats van bezit?
  • Ideeën met een constante vloed stromen vanuit een wereldbeeld dat wat de jaren 80  generatie vanzelfsprekend vond nu compleet anders kan?
  • Onbevangen en onbevooroordeeld zonder blokkades dat iets niet mogelijk is toch mogelijk gemaakt kan worden?
  • Eigen gebaande paden te verlaten ( 9 tot 5 bijvoorbeeld, alles face to face) en de mensen te laten gaan en te laten doen wat ze willen zolang ze maar de doelstelling van je onderneming gekoppeld aan eigen ideeën kunnen vervullen?
  • Hoe mooi is het is om met deze generatie te werken, wetende dat zij de leiders van morgen zijn en een wereld scheppen naar eigen beeld?

Alle bovenstaande punten vergen moed. Moed van jou als leider, moed van jou als directe collega en omarm het. De angst voor de verandering en wat de boer niet kent….au, doet dit inzicht een beetje pijn?

Volg dan nu onze training leiderschap en leer samenwerken met jong en oud.